"Για όνομα του Χριστού! Μη μας αφήσετε!

Έχουμε μωρά μαζί μας, έχουμε γέροντες...κορίτσια...

Είστε υπεύθυνοι!

Μας προδώσανε! Μας ξεπουλήσανε! Πανάθεμα τους!

Ναύαρχε τι κάνεις; Ναύαρχε σώσε μας!

Φωτιά! Φωτιά!

"Ιt is the conviction of the International Association of Genocide Scholars that the Ottoman campaign against Christian minorities of the Empire between 1914 and 1923 constituted a genocide against Armenians, Assyrians, and Pontian and Anatolian Greeks."
IAGS

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.
Η γενοκτονία των Ποντίων δεν υπόκειται σε ιστορική και πολιτική διαπραγμάτευση. Έχει αναγνωρισθεί κι αποτελεί μια ιστορική πραγματικότητα. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το Αίμα Τους. Δεν ξεχνάμε.


Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και Ασσυρίων από το Αρμενικό Κοινοβούλιο.



Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και Ασσυρίων από το Αρμενικό Κοινοβούλιο.

Του καθ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη

Στις 28 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα Διεθνές Συνέδριο με θέμα:« Η Γενοκτονία στην ιστορική μνήμη των λαών και στους σύγχρονους πληροφοριακούς πολέμους της εποχής μας ». Στο Συνέδριο συμμετείχαν 104 εισηγητές από διάφορες χώρες. Την Ελλάδα εκπροσώπησα εγώ. Μετά την εισήγηση μου και το δημιουργικό διάλογο με διάφορους εισηγητές πήρε το λόγο ο Έλληνας δημοσιογράφος της Μόσχας, Νίκος Σιδηρόπουλος, ο οποίος ρώτησε τους Αρμένιους συναδέλφους, που ήταν πολύ θετική με την εισήγηση μου, γιατί η Αρμενία δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως αναγνώρισε τη δική τους, εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα και επι πλέον την τιμά με πολλαπλές εκδηλώσεις κάθε 24 Απριλίου; Η απάντηση του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Εριβάν κ. Ασσότ Μελκονγιάν ήταν αφοπλιστική. Συγκεκριμένα είπε τα παρακάτω, που είναι καταγραμμένα στο βίντεο. «Εμείς αναγνωρίζουμε τη Γενοκτονία που διαπράχτηκε στους Έλληνες του Πόντου και είμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε σε επίσημη αναγνώριση, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ήθελε να προχωρήσουμε, με το αιτιολογικό ότι έχει προβλήματα με τους μουσουλμάνους της Θράκης. Υπάρχει γραπτή αναφορά». Πολλές φορές αναγκάστηκα, λόγω της δυσάρεστης συνεργασίας που είχα με το Προεδρείο της Βουλής να δηλώσω ότι δεν υπάρχει πιο κεμαλικο Κοινοβούλιο στην Ευρώπη από το Ελληνικό. Το απέδειξε με τη στάση του απέναντι στα ντοκουμέντα της Γενοκτονίας. Μιά μερα θα εκδώσω όλη την αλληλογραφεία με τους αρνητές της έκδοσης, του δεκατετράτομου έργου, αλλά και των μεταφράσεων του επίτομου σε έξι γλώσσες.
Ο συγκεκριμένος Αρμένιος καθηγητής Ασσότ Μελκονγιάν, με τον οποίο είχα πολύωρη συνεργασία το διήμερο, πρότεινε να έχουμε στενότερη, επιστημονική και διπλωματική συνεργασία. Με προσκάλεσε στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνουν το Σεπτέμβριο και υποσχέθηκε ότι θα έρθει άμεσα σε επαφή με τον αντιπρόεδρο της Βουλή, που είναι ελληνικής καταγωγής τον κ. Έντουαρτ Σαρμαζάνοφ, για να μου δώσει αντίγραφο του κατάπτυστου εγγράφου της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ο καθηγητής Ασσότ Μελκονγιάν φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο, όταν επέστρεψε στο Εριβάν, γιατί η Βουλή της Αρμενικής Δημοκρατίας αποφάσισε δια του ελληνικής καταγωγής αντιπροέδρου της να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση της Ελληνικής Ασσυριακής Γενοκτονίας. Δεν πέρασαν πολλές μέρες και ο Ε. Σαρμαζάνοφ κάλεσε στο Κοινοβούλιο τους εκπροσώπους των Ελλήνων και Ασσυρίων και τους ανακοίνωσε την απόφαση του Αρμενικού Κοινοβουλίου.
Η Ομοσπονδία των Ποντιακών Σωματείων της Ρωσίας, αλλά και των άλλων χωρών, ενημερωμένη για το θετικό κλιμα της αναγνώρισης της ποντιακής Γενοκτονίας από την αρμενική κυβέρνηση, προχώρησε στις δικές της κινήσεις. Ο πρόεδρος της Οργάνωσης των Ελλήνων της Αρμενίας και του Αρτσάχ η « Πατρίδα» Ε. Πολάτοβ(Πολατίδης) κατέθεσε στις 23 Δεκεμβρίου υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δυτικής Αρμενίας κ. Αρμενάκ Αμπρανγιάν, στο οποίο ζητούσε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και Ασσυρίων. Συγκεκριμένα το υπόμνημα κατέληγε:« Η ιστορική δικαιοσύνη πρέπει να επικρατήσει, και συνοψίζοντας, ο Οργανισμός των Ελλήνων της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ "Πατρίδα" σας ζητάει να κάνετε το πρώτο βήμα στο έργο αυτό, για να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων και των Ασσυρίων στην Οθωμανική Τουρκία».
Την ίδια ημερομηνία ο ίδιος πρόεδρος μαζί με τον Πρόεδρο της Ένωσης των Ελληνικών Κοινωνικών Οργανώσεων της Αρμενίας,κ. Α. Χιτάροβ κατέθεσαν ανάλογο υπόμνημα έκληση προς τους: « τον Πρόεδρο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κύριο Μπακό Σαχακιάν
τον Πρωθυπουργό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κύριο Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν
τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κύριο Ασότ Γκουλιάν
την Αρχηγό του κόμματος «Δημοκρατία» κυρία Ζάννα Γκαλστιάν, ο πρόεδρος
τον Αρχηγό του κόμματος «Ελεύθερη Μητέρα Πατρίδα» κύριο Γκάγκικ Πετροσιάν
τον Αρχηγό του κόμματος «Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία» κύριο Αρμέν Σαρκισιάν».
Το υπόμνημα αυτό επίσης κατέληγε στην ίδια πρόταση: «Συνοψίζοντας τα παραπάνω, ο Οργανισμός των Ελλήνων της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ "Πατρίδα" απευθύνεται σε Σας με το αίτημα να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων και των Ασσυρίων στην Οθωμανική Τουρκία. Επίσης, κάνουμε έκκληση στους απογόνους των λαών που υπέφεραν και στην παγκόσμια κοινότητα, να καταθέσουν μήνυση εναντίον της σημερινής Τουρκίας για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των λαών μας και να επιστρέψει στους νόμιμους ιδιοκτήτες τα κλεμμένα ιστορικά, πολιτιστικά και άλλα άξια τους.
Ο Θεός είναι μαζί μας και για τη μνήμη των προγόνων μας!
Αυτή τη φορά ο Έλληνας πρέσβης κ. Ιωάννης Τάγης, δε γνωρίζω, αν κινήθηκε μόνος του ή πήρε εντολή από την κυβέρνηση, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Αρμενικής Βουλής και του εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για την επικείμενη αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων και Ασσυρίων. Η τιμή σον τιμημένον. Οφείλουμε, τουλάχιστον εμείς, τα θύματα της γενοκτονίας, να τιμήσουμε με ξεχωριστή εκδήλωση τον Ε. Σαρμαζάνοφ για την πρόταση της αναγνώρισης που εισηγήθηκε στο Αρμενικό Κοινοβούλιο. Επίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναγνώριση νομοθετικά θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Οι Αρμένιοι, φέτος που συμπληρώνονται εκατόν χρόνια από τη Γενοκτονία των προγόνων τους καθημερινά κάνουν μνημόσυνα ιστορικής μνήμης. Ενημερώνουν σε όλο τον πλανήτη τη κοινή γνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και όλος ο κρατικός μηχανισμός τους. Ο αγώνας τους βρίσκεται στα πρόθυρα της δικαίωσης, γιατί σε αυτό το ζήτημα είναι ενωμένοι, μονιασμένοι και αποφασισμένοι. Το χρεωστούν στους αδικαίωτους νεκρούς τους. Έχουν μια δυναμική και αγωνιστική νεολαία με άριστη ιστορική μνήμη και γνώση. Έχουν συνειδητή στρατηγική και διπλωματική παιδεία και είναι πάντα πρόθυμοι σε όποιο μετερίζι και αν τους καλεί το χρέος.
Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τη δική μας νεολαία, η οποία για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι ο χορός. Άλλη φορά θα είμαι πιο αναλυτικός και δυσάρεστος γι αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου