"Για όνομα του Χριστού! Μη μας αφήσετε!

Έχουμε μωρά μαζί μας, έχουμε γέροντες...κορίτσια...

Είστε υπεύθυνοι!

Μας προδώσανε! Μας ξεπουλήσανε! Πανάθεμα τους!

Ναύαρχε τι κάνεις; Ναύαρχε σώσε μας!

Φωτιά! Φωτιά!

"Ιt is the conviction of the International Association of Genocide Scholars that the Ottoman campaign against Christian minorities of the Empire between 1914 and 1923 constituted a genocide against Armenians, Assyrians, and Pontian and Anatolian Greeks."
IAGS

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.

19 ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.
Η γενοκτονία των Ποντίων δεν υπόκειται σε ιστορική και πολιτική διαπραγμάτευση. Έχει αναγνωρισθεί κι αποτελεί μια ιστορική πραγματικότητα. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το Αίμα Τους. Δεν ξεχνάμε.


Τι ακριβώς ορίζει νομικά ο όρος Γενοκτονία.





Τι ακριβώς ορίζει νομικά ο όρος Γενοκτονία:

«Γενοκτονία». Ο όρος επινοήθηκε από τoν Πολωνό συγγραφέα και δικηγόρο, Raphael Lemkin, το 1941, συνδυάζοντας την ελληνική λέξη «genos» (φυλή) με το «cide» που ως επίθημα σημαίνει -κτόνος-κτονία και δηλώνει θανάτωση.
Η Γενοκτονία, όπως αυτή καθορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη 1948 σημαίνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις που διαπράττονται με σκοπό την καταστροφή, εν όλω ή εν μέρει, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, όπως οι εξής: (α) Δολοφονία μελών της ομάδας (b) πρόκληση σοβαρών σωματικών ή διανοητικών βλαβών σε μέλη της ομάδας (γ) αυθαίρετη επιβολή στην ομάδα συνθηκών διαβίωσης που αποσκοπούν στη φυσική εξόντωσή της, εν όλω ή εν μέρει, (δ) επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των γεννήσεων εντός της ομάδας (ε) δια της βίας μεταφορά παιδιών της ομάδας σε άλλη ομάδα.

Mτφ Thalassa-Karadeniz


Σημ μτφ: Όσοι μεγαλώσαμε με παππούδες και γιαγιάδες πρώτης γενιάς θυμόμαστε καλά πως ουδέποτε αυτοί πρόφεραν την λέξη γενοκτονία. Έτσι σήμερα σε πολλούς μας φαίνεται περίεργος ο όρος τούτος και η χρήση του. Δεν είναι όμως. Είναι απλώς η ανάγκη να εκφράσουμε νομικά το τι πέρασαν οι άνθρωποι μας. Σαν όρος είναι μεταγενέστερος της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής από τους Τούρκους αλλά χρησιμεύει για να περιγραφούν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου σε Διεθνή δικαστήρια, Επιτροπές, συνέδρια κτλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου